top of page

Ramsa Savunma, "Eskeleton" Projesiyle Askerin Yükünü Hafifletecek

Şirket, Türk Silahlı Kuvvetleri ve güvenlik güçlerine yerli, milli, bağımsız ve özgün, yüksek teknoloji ürünler ve alt sistemler geliştirerek üretimlerini yapıyor.







Ramsa Savunma Genel Müdür Yardımcısı Abdylla Orazgylyjov, Şirket’in faaliyetlerini, 2027 projeksiyonunu ve Eskeleton Projesini değerlendirdi:


Ramsa Savunma 2016 yılında faaliyete başladı ve hızla gelişti. Süreç, Milli Savunma Bakanlığı ile stratejik iş birliği anlaşmamız ile başladı. Şu an, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin alt yüklenici firmaları olan

Aselsan, Roketsan, FNSS gibi firmalarla çalışmalarımızı sürdürüyoruz.


Halihazırda imalatçı bir firma olarak başladığımız serüvenimize nihai ürün yapan bir firma olmaya doğru yol alıyoruz.





Şu an Eskeleton projemiz mevcut. Bu özellikle askerlerimizin meskun mahalde piyade tüfeklerini ya da keskin nişancı tüfeklerini daha ergonomik taşımaları amacıyla fayda sağlayan bir sistem geliştirmekteyiz. Bunun prototiplerini yaptık. TÜBİTAK’ta ve özellikle üniversite tarafında da çalışmalarımız mevcut. Bunu şimdi prototipleyerek askerimiz üzerinde denemek istiyoruz.




Eskeleton sistemimiz özellikle sınır güvenliğinden sorumlu askerlerimizin ya da terör operasyonlarında kullanılabilecek. 30 km’lik bir yürüyüşte, normalde 3,6 kg’lık bir ağırlığa sahip MPT tüfeği, 8-10 km’lik yürüyüşlerde inanılmaz bir ağırlık hissettirmeye başlıyor. Bu sebeple askerlerimizin tüfeklerini daha kolay taşıyabilmesi için gövdelerine takılan sistemi entegre ediyoruz. Tek elleriyle bu silahı daha kolay bir şekilde taşımalarını sağlayan bir sistem tasarladık. Bu sistemin toplam ağırlığı 1,8 kg ve tamamen alüminyum bir gövdeden işlenmekte. Yani bu hem keskin nişancı tüfeğinde kullanılabiliyor hem piyade tüfeklerinde kullanılabiliyor. Bu sistem askerlerimizin çok uzun yürüyüşlerinde kendilerine çok inanılmaz ergonomik bir rahatlık salıyor.

bottom of page