2016 yılında, yüksek teknoloji savunma ve havacılık projelerini ve faaliyetlerini tek çatı altında koordine etmek amacıyla kurulan Ramsa Defence, Turali Group bünyesindeki 15 şirketten biridir. Ramsa Defence, SAHA Expo’da, Türk Silahlı Kuvvetleri ve emekli askeri personelin katkılarıyla geliştirilen Tural-I konsept İKA'sını tanıttı.
İstanbul’daki fuarda sergilenen 1:1 ölçekli model, kaynaklı plakalardan yapılmış olup, hatta bir prototip bile değildi. Amaç, şirketin Ar-Ge bölümü tarafından üzerinde çalışılan konsepti tanıtmaktı. Ramsa Defence’in diğer üç bölümü ise üretim, alt sistemler ve eğitimden sorumlu ilham veren akademi bölümünden oluşmaktadır.
Tural-I, tamamen elektrikli bir tekerlekli platform olup, her tekerlek bağımsız olarak yönlendirilebilmektedir ve gövdeye entegre edilmiş bir elektrik motoru ile çalıştırılmaktadır. Bu özellik, araca diyagonal hareket (yengeç hareketi) kabiliyeti kazandırırken, yerinde dönme yeteneği sayesinde dönüş yarıçapını sıfıra indirir.
Tural_I, kompakt bir araç olarak 2,65 metre uzunluğa, 2,58 metre genişliğe ve 1,8 metre yüksekliğe sahiptir. Araç, aynı anda iki küçük İKA taşıyabilir; bu araçlar ön tarafta bulunan bir rampa aracılığıyla Tural I'e erişebilir. Ayrıca, bir yaralı askeri taşımak için arka kapıdan sedye yerleştirilebilecek bir alan bulunur. Araç, yan taraflarda yer alan iki sponsor bölmesine yerleştirilmiş sekiz mini İHA veya dolanan mühimmat ve üst kısmına monte edilmiş küçük çaplı bir makineli tüfek ile donatılmış uzaktan kumandalı bir silah istasyonu ile donatılmıştır. Tüm bu sistemler, aracın 2 tonluk boş ağırlığına ek olarak, 700 kg taşıma kapasitesine uygun şekilde tasarlanmıştır.
Tamamen elektrikli yapılandırmasında Tural_I, Maksimum 30 km/s hıza ulaşabilir ve 16 saatlik operasyonel dayanıklılık sunar. Araçta kullanılan tüm diğer alt bileşenler de yerli üretimdir. Şirketin, operasyonel dayanıklılığı daha da artırması beklenen hibrit bir tahrik sistemine geçiş yapmaya hazır olduğu ve konsepti bir 6×6 platforma genişletmeyi düşündüğü anlaşılmıştır.
Ramsa Defence, otonomi paketini tamamen kendi başına geliştiriyor ve bu alandaki gelişmeleri yazılım mühendislerinden oluşan bir tasarım ekibi yürütüyor. Tural_I’nin navigasyonu, yol noktaları üzerinden yönlendirme ve engel tespiti yapabilme yeteneği, radar, LIDAR ve optik sensörler ile desteklenen otomatik devriye özelliğiyle standart olarak sunulacak. Ayrıca, iletişim kaybı durumunda geri üsse dönüş fonksiyonu da mevcut olacak; ancak bu durum nadiren yaşanacak çünkü İKA, 4G’den uydu iletişimine kadar geniş bir iletişim ekipman yelpazesi ile donatılabilir.
SAHA Expo'da görülen konsept model, 2025 yılı içinde prototipe dönüşecek ve Tural I, o yıl itibarıyla şirket içi testlere başlanacak. Ramsa Defence kaynaklarına göre, şirket, Tural I İKA'sını dost yabancı ülkelere tedarik etmeyi hedefliyor ve ilk sözleşmeyi 2025 sonlarında bekliyor. Ayrıca, diğer potansiyel ihracat müşterilerinin de özel olarak finanse edilen bu sisteme ilgi gösterdiği belirtiliyor.
Kaynak: EDR ON-LINE